Lynn Margulis: simbiosi i evolució
- Jordi Abarca
- 4 dic 2021
- 2 Min. de lectura
Actualizado: 21 feb 2022
Lynn Margulis (1938-2011) ha sigut reconeguda arreu del món per la publicació de la seva Teoria Endosimbiòtica.
Es va llicenciar en Ciències a la Universitat de Chicago i es va formar com a microbiòloga i genetista. Va profunditzar en la teoria de l’evolució i va ser una gran divulgadora de la ciència. Va treballar com a catedràtica del Departament de Geociències a la Universitat de Massachussets i doctorada en genètica a Berkeley (Califòrnia). Va ser membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i codirectora del Departament de Biologia Planetària de la NASA. I, el més important, va ser mare de quatre fills.
Lynn Margulis va revolucionar la teoria del naturalista Charles Darwin sobre l’evolució biològica de les espècies que, de manera molt simplificada, ens deia que hi ha certs organismes que són més forts i més ben dotats que d´altres i, per tant, tenen millors condicions per sobreviure. Margulis no és que estigués totalment en contra de la teoria que va publicar Darwin, ella el que deia és que la teoria no estava completa del tot. La seva gran aportació a la teoria de l’evolució va ser tota una gran revolució que anava més dirigida a la cooperació i l’associació.
Margulis va compartir que la seva Teoria Endosimbiòtica estava influenciada per la teoria Simbiogenètica i la Hipòtesi Gaia.

Teoria Simbiogenètica
Aquesta teoria és el fruit dels treballs de dos evolucionistes del segle XX, el rus Konstantín Merezhkovski i el nord-americà Ivan Wallin. El missatge principal i més important d´aquesta teoria és que col·loca la cooperació entre organismes diferents en el centre del procés evolutiu.
Hipòtesi Gaia
El creador d´aquesta hipòtesi és el científic actiu i centenari James Lovelock. Aquesta hipòtesi anomenada Gaia -en homenatge a la deessa de la terra de la mitologia grega- ens explica que el planeta Terra és una construcció biològica, és a dir, un super organisme viu molt complex, format per terra, minerals, aigua, aire, plantes i animals vius. Tots junts formen un sistema complex i autoregulat que permet mantenir les condicions de la vida.
Teoria Endosimbiòtica (Lynn Margulis)
Rebutjada al voltant d’unes quinze vegades (una de les respostes a la seva sol·licitud va ser “la seva investigació es brossa, no es molesti més en tornar-ho a sol·licitar”), finalment la comunitat científica va acabar donant-li la raó. La teoria endosimbiòtica va ser publicada l'any 1966.
La teoria explica l'origen de les primeres cèl·lules eucariotes mitjançant processos simbiòtics. Margulis explica la relació simbiòtica i posterior fusió entre bacteris amb diferents característiques fisiològiques de les que en deriva a una nova cèl·lula, més adaptada en el seu entorn canviant. Aquesta cèl·lula eucariota seria la que està present en els animals, vegetals, etc.

LLIBRES
Al llarg de la seva carrera professional,Lynn Margulis, ha publicat força llibres. Us puc recomanar Planeta Simbiòtic publicat l´any 1998. El llibre ens parla de la importància de les unions simbiòtiques per entendre l'origen de l’evolució dels éssers vius.
Algunes FRASES que voldria destacar de Lynn Margulis són:
“ La vida és una unió simbiòtica i cooperativa que permet triomfar als que s’associen”.
“ La gran visió de Darwin no estava equivocada, només incompleta”.
BIBLIOGRAFIA:
Article escrit a mujeres con ciencia el 2/04/2021 amb el títol: Lynn Margulis, retrato alfabético.
Article escrit per Indra Moradín Ahuerma el 5/04/2021 amb el títol: La tierra viva, hipótesis Gaia.
Comments