top of page

Jo sóc perquè nosaltres som

Actualizado: 30 ago 2022

La llegenda explica la història d’un antropòleg francès al que fa molt de temps, investigant els costums i els valors d’una tribu en un petit poblat de Sud-àfrica se li va ocórrer proposar un joc dirigit als més petits de l’indret.


El professional científic va col·locar una cistella plena de diferents fruites sota d’un arbre i va poder reunir deu criatures per fer l’activitat. Totes estaven molt contentes de participar en el joc. Els infants estarien situats a uns cent metres aproximadament de distancia de l’anomenada cistella. El joc que va proposar l’antropòleg consistia en què, un cop donat el senyal de sortida, la primera criatura que arribés a la cistella guanyaria i tindria la recompensa de poder quedar-se totes les fruites del cistell.


Un cop situats a la línia de sortida, l’antropòleg va donar el senyal de sortida per iniciar la cursa i, sorprenentment per a ell, va veure com totes les criatures es van agafar de les mans i van començar a córrer totes junt@s en direcció al premi. Quan van arribar a la cistella van seure al terra i es van començar a repartir totes les fruites.


L’antropòleg, sorprès de la reacció de les criatures, els hi va demanar una explicació de aquella decisió ja que només un d’ells podia quedar-se les fruites. En aquell moment, un va saltar i va respondre:


“ UBUNTU!!! Com estarà feliç un de nosaltres si la resta estan tristos.”



Ubuntu és una antiga paraula africana que inclou molts significats i que prové de les llengües Zulú i Xhosa i sorgeix del dit popular “Umuntu, nigumuntu, nagumuntu” que en Zulú significa: “Jo sóc perquè nosaltres som” o “Una persona és persona a causa dels demés”. També vol dir “Humilitat”, ”Empatia”, “Si tots guanyen, tu guanyes”… entre d’altres.


És una autèntica filosofia de vida d’origen africà que consisteix en creure que amb la cooperació s’aconsegueix l’harmonia i la felicitat de tots. Una de les seves bases diu que l’ésser humà en solitari no té sentit, ja que la vida d’una persona es construeix i es desenvolupa gràcies a la relació amb les altres persones. És per això que les criatures que van participar en el joc no veien millor premi que compartir les fruites entre tots. L’únic èxit possible és el col·lectiu, no li trobaven cap sentit a la victòria individual.


L'esperit Ubuntu defensa el treball en equip, el respecte, la confiança, el compartir i la cura a la comunitat. Un dels seus objectius és disfrutar d’una vida senzilla, sana i equilibrada amb un mateix, amb els altres i l’entorn.


També Ubuntu està relacionat amb interioritzar la llei de la reciprocitat, essent conscients de què tot el valor que siguem capaços d’aportar a l’entorn se’ns tornarà positivament.


Ubuntu veu la humanitat com un tot i està a les antípodes del pensament que busca l’individualisme i la competició, més associada a la societat occidental. Ubuntu representa la solidaritat i la cooperació del grup que va molt més en concordança amb la manera de fer dels pobles africans, doncs alguns d’ells poden estar localitzats en zones molt aïllades i hostils. A Sud-àfrica Ubuntu serveix d’unió entre diferents cultures del mateix país.


Ubuntu és una filosofia que treballa per la integració i l’acceptació entre uns i altres i està relacionada geogràficament a Sud-àfrica. Malgrat tenir el país un passat violent, tenen molt clar la lleialtat entre les persones i el respecte entre elles.



Els grans divulgadors de la filosofia Ubuntu


El primer gran representant de la filosofia Ubuntu va ser l’arquebisbe Desmond Tutu, de Ciutat del Cap. Un home íntegre i excepcional, símbol de la lluita contra l’apartheid (sistema de segregació racial instaurat a Sud-africà el 1948) malauradament en vigor fins el 1992. Tutu va rebre el premi Nobel de la Pau l’any 1984 per ser un gran defensor dels drets humans però sobretot de les persones de color oprimides durant la segregació racial. Desmond Tutu sempre va dir que la filosofia Ubuntu és un dels millors regals que ha donat África a la humanitat.


Per Desmond Tutu una persona Ubuntu està oberta a les altres i no se sent amenaçada quan les altres persones tenen certes capacitats i són bones en alguna cosa en concret. La persona amb filosofia Ubuntu està molt segura de si mateixa, ja que sap que pertany a una totalitat. La persona Ubuntu té molt clar que la humiliació i el menyspreu no formen part de la seva filosofia.



El segon gran divulgador de la filosofia Ubuntu va ser Nelson Mandela, polític, advocat i activista contra l'apartheid després d’una llarga lluita de 27 anys a la presó. Alliberat el 11 de febrer de 1990 va presidir el govern sud-africà entre els anys 1994 i 1999. Va ser el líder emblemàtic contra el sistema polític de l’apartheid, obtenint el premi Nobel de la Pau al 1993. Va ser el gran representat de la filosofia Ubuntu arreu de tot el món. Nelson Mandela estava molt orgullós de les seves arrels africanes i de la seva cultura. Ell explica que els africans que anaven viatjant pel país i anaven passant per diverses poblacions no els calia demanar per menjar i beure aigua perquè quan els veien venir els propis veïns del poblat ja els hi oferien. Aquestes accions defineixen Ubuntu, va dir el mateix Nelson Mandela en una entrevista que li van fer.



Ubuntu més enllà de l'Àfrica


L’ensenyament d’Ubuntu és tan beneficiós que s’ha pogut aplicar en altres llocs del món i en diferents àrees professionals.


Una de les primeres persones en aplicar Ubuntu en la gestió d’equips va ser Doc Rivers, popular entrenador nord americà de bàsquet, que el 2008 va aconseguir guanyar l’anell de Campió de l'NBA amb el seu equip, els Boston Celtics, per davant dels poderosos Angeles Lakers de Kobe Bryant, Pau Gasol o Phil Jackson. L’equip de Doc Rivers estava format per unes autèntiques súper estrelles amb molt d’ego cada una d’elles, un llegendari “Big Three” format per Kevin Garnett, Ray Allen i Paul Pierce. Doc Rivers els hi va expressar que, si volien guanyar el campionat, tots s’haurien de sacrificar i que totes les decisions que prendria serien en benefici del grup, encara que no fossin les millors per alimentar els seus egos.


BIBLIOGRAFIA

  • Article escrit a la Vanguardia per Oriol Montanyà el 01/12/2021 amb el títol: Ubuntu, la filosofía de liderar y trabajar en equipo que llega de África.

  • Article escrit a www.c3.unam.mx per Neri A. Torres el 05/5/2022 amb el títol: Ubuntu: La filosofía del cuidar al otro.

  • Article escrit a www.madretierra.com el 20/12/2019 amb el títol: Ubuntu una filosofía de vida

  • Wikipedia


 
 
 

Comments


bottom of page